Welkom!

Welkom op de blogspot van de Puzzel van de Brugse Poort, een samenwerking tussen organisaties, diensten en bewoners van de Brugse Poort. Op deze blog vind je alle laatste nieuwtjes over de Puzzel, foto's, het Charter voor de Brugse Poort en zo veel meer. Op de hoogte blijven is eenvoudig: geef hieronder je emailadres in en je ontvangt meteen een bericht als er een nieuwe post is. Voor meer info over de Puzzel één adres: puzzelbrugsepoort@gmail.com.

Hoe het begon...


Hoe zijn we ertoe gekomen om precair te puzzelen in de Brugse Poort? 

Wat was de aanleiding?


In het voorjaar van 2010 was er de tentoonstelling 'Lijn 3' van de toenmalige straathoekwerker Jan Beke, die met een reeks van foto’s de aandacht vroeg voor de vergeten onderkant van de samenleving in de Brugse Poort. Naar aanleiding van deze tentoonstelling laaide in de Brugse Poort de discussie op. Dat er veel mensen in de Brugse Poort in een moeilijke situatie leven en er - ondanks het stadsvernieuwingsproject Zuurstof voor de Brugse Poort - nog veel werk aan de winkel is, werd niet ontkend. Maar ook de positieve zaken mochten wel eens in het daglicht worden gesteld.


Alle professionele organisaties die één of andere link hebben met het thema “sociale cohesie” en die maandelijks samenkomen in het buurtteam, zetten hun schouders onder het project dat even later de ‘Precaire Puzzel’ zou gaan heten.
 

Op 7 juni 2010 werd de eerste Precaire Puzzeldag georganiseerd. Maar liefst 60 basiswerkers (!) namen deel aan een ronde tafel. Die dag werd tijd genomen om samen een stand van zaken op te maken, een sociale inventaris van de wijk. Verschillende thema’s werden aangekaart en er werd gezocht naar mogelijke oplossingen, antwoorden en acties. Die eerste Precaire Puzzeldag resulteerde in een lijvig verslag met een waslijst aan precaire situaties, groepen en plaatsen waar terreinwerkers dagelijks mee werden geconfronteerd.
 

De stuurgroep verwerkte de resultaten van deze dag en er werd besloten om een Charter voor de Brugse Poort op te stellen, een lijst van 10 intenties met als ultieme doel het creëren van een meer solidaire buurt. Die werd ondertekend door een 60-tal organisaties en diensten. Aan het Charter werd ook een thematische lijst met mogelijke actiepunten gekoppeld. Met dit in de hand werd het tijd om de bewoners te betrekken. Het Charter werd persoonlijk aan elk huis in de wijk afgegeven en kon geplooid aan het venster gehangen worden. Zo verschenen in de buurt tientallen puzzeltjes aan de vensterramen.
 

Rond die thema's ontstonden werkgroepen die heel concrete acties uitwerken. Zo is er ondertussen een werkgroep Wonen, een werkgroep Drugs, een werkgroep Verkeer en een werkgroep Goed Nabuurschap. Verder werd ook een stuurgroep gecreëerd. Vanuit die stuurgroep wordt er ook gewerkt aan het opstellen van actielijsten en beleidsaanbevelingen.